02
Jan
10

rasisme

Un foarte bun articol semnat Dan Alexe:

http://www.romanialibera.ro/opinii-comentarii/a147224-ce-inseamna-a-fi-tigan.html

“Popor criminogen! Auzim tot mai des asta in legatura cu romii, in ciuda precedentelor istorice din care ar fi trebuit sa invatam sa identificam la timp riscul de deriva fascistoida spre care duce un asemenea discurs in care se confunda in mod voit faptul divers cu biologicul si cu fenomenul aculturalizarii. Multa lume, nu doar in Romania, dar si in Polonia, Ungaria, Slovacia, si oriunde aiurea, vorbeste despre tigani in bloc, fara nuante, fiecare reprezentant al majoritatii nationale crezand ca stie sa identifice un tigan. E ca si cum in cazul tiganilor nu ar mai functiona acel criteriu elementar de a-i lasa pe oameni sa se defineasca singuri. Ca si cum blestemul de a fi tigan ar imprima o marca infamanta indelebila, care traverseaza generatiile fara a mai putea fi stearsa vreodata, ca un fel de infierare radioactiva.

Nu doar in Romania, dar practic nicaieri in Europa de Est nu a fost propusa o discutie publica a “tiganitatii”, nicaieri nu se pune problema definirii trasaturilor care compun identitatea tiganeasca. In cazul romilor se folosesc criterii care ar parea grosolane sau condamnabile daca ar fi aplicate altor grupuri. Desigur, adesea identificarea pare simpla. Romii care vorbesc unul sau altul din dialectele “limbii tiganesti” sunt romi. Scurt. Aici e simplu, identificarea se face prin limba, iar oamenii in chestiune revendica acea identitate. Dar nu e intotdeauna atat de usor, nu avem tot timpul la indemana criterii atat de clare, iar romii care inca mai conduc carute cu coviltir, care tipa in tiganeste la copii (“puradei”, cum le spunem cu un zambet cunoscator-amuzat, ca si cum ar apartine altei specii, iar nu umanitatii) si ale caror femei (“pirande”) au bani de aur in cozi, acei romi sunt astazi o minoritate peste tot. In schimb, in partea noastra de lume un numar urias de oameni continua sa fie considerati “tigani”, desi nu vorbesc acea limba, nu-si revendica acea identitate si in realitate tot ce doresc e sa fie lasati in pace. Vanatorii de tigani nu se asteapta, in general, sa li se ceara pe fata sa defineasca “tiganul”. Multi ar ezita, din decenta, sa o faca, daca li s-ar cere asta, pentru a evita sa dea ca prim criteriu culoarea pielii.
De-ar fi asa, daca ne-am lua dupa tenul mai masliniu, atunci multe milioane de balcanici ar intra in aceasta categorie. Traim intr-o regiune atat de amestecata uman incat a vorbi despre “puritate rasiala” inseamna a da dovada de rea-credinta sau de ingrijoratoare carente mintale, precum cei care au crezut – si, din pacate, inca mai cred – ca pot identifica “evreul”. Ce alt criteriu sa mai fie atunci? Saracia? Iarasi ar insemna sa varam aici o buna parte a populatiilor din regiune. Adevarul este ca guvernele ezita sa adopte vreun alt criteriu de clasificare altul decat calculul empiric si datele aproximative ale ultimelor recensaminte. Etnologii care au abordat tema delicata a definirii “tiganului” au renuntat de multa vreme la criterii, precum ar fi limba, religia sau cultura. Nu exista o religie a tiganilor si nici o cultura tiganeasca. Nu exista nici macar o muzica tiganeasca. Exista mai degraba o maniera specifica de a interpreta muzica, dupa cum exista o serie de atitudini si gesturi cotidiene care pot ajuta la definirea romului si a ceea ce il face sa se distinga de vecinii sai. Numai ca pentru asta trebuie facut un efort colectiv pe care nu-l dorim, pentru ca e atat de comod si linistitor sa putem spune, in cuvinte simple, “ei” si “noi”. “

Scandalul a debutat prin februarie, anul trecut, în urma unei corespondenţe de presa care a facut vâlvă şi  în care nişte români din Elveţia se declarau ultragiaţi de faptul că sunt confundaţi cu ţiganii. Printre obiecţii şi acuzaţii figurau: manelizarea culturii, simpatia presei române faţă de romi, cultivarea “ţigăniei”:

 http://ro.netlog.com/go/out/url=http%3A%2F%2Fwww.urbaniulian.ro%2F2009%2F01%2F07%2Fpresa-elvetiana-s-a-dezlantuit-in-atacuri-furibunde-la-adresa-ciorilor-de-romani-mae-somata-de-intervina-oficial

Ce e de înţeles din respectivul schimb de replici?! Că ziariştii români sunt acuzaţi că nu sunt rasişti. E cat se poate de adevarat ca Romania e ţara cea mai toleranta şi mai primitoare cu ţiganii. Dar asta e o calitate. E treaba italienilor, elvetienilor & comp. să faca diferenţa între romi şi români. Nu suntem noi vinovaţi de confuziile lor culturale. Faptul că mass media se manelizează e de asemenea o realitate. Manelele sunt însă o liberă opţiune de gust a majoritatii. Românii, în marea lor “educaţie”, le-au adoptat şi le cultivă, le perpetuează, aşa cum RAP-ul a fost iniţial lansat de comunitatea afro-americana şi preluat de tot mapamondul de toate culorile.

Ţiganii sunt nomazi. Sunt nomazii Europei şi trebuie integraţi. Sunt comasati in Romania pentru ca aici nu au fost prea grav discriminaţi… Climatul era mai suportabil.

Identificarea românilor si românismului cu toate fărădelegile posibile e o inepţie. Şi printre francezi, italieni, elveţieni sunt criminali, hoţi, violatori, traficanţi de persoane, indivizi de prost gust, stupizi. Toate neamurile au “faliţii” lor. Ai României sunt puşi la zid pentru că aversia e faţă de ţară în sine, faţă de mijloacele ei precare economice, faţă de politicienii de doua parale care o conduc.

Că presa e vinovată de promovarea unor repere non-culturale sau chiar anti-culturale e un alt subiect. Nu cred că mass media americană, de exemplu, abundă de modele mai elevate. Presa reprezintă porta-vocea unui popor, iar dacă poporul român a fraternizat cu ţiganii trebuie să ne obişnuim cu ideea, fie că ne convine sau nu. Ar fi nedemocratic ca presa să încerce să trucheze această realitate. Ce faci când ai un parinte sau un frate care face lucruri de care ţi-e rusine? E hoţ, bătăuş, violator? Îl renegi, îl accepţi aşa cum e?!

Avem dreptul să spunem: Sunt cetaţean al lumii, mentalităţile la zi ale majorităţii compatrioţilor nu ma reprezintă.  

Platon susţinea ideea că, dacă nu îţi convine o cetate, eşti liber să o părăseşti…

 Nu sunt de acord să fim judecaţi, noi cei din ţară, de cei care au ales să plece. De ce ar trebui să mă simt intimidata de prostia rasistă a unor occidentali? Pe oriunde am fost în lume am fost tratata minunat. Am ceva prieteni străini care nu au nici o problema cu “românitatea” mea… Au atata minte în cap cât sa nu îmi pună în cârcă “păcatele” unor români. 

După război s-a vorbit în termeni de “poporul german criminal”. O asemenea formulare e aberantă. Cum se face că germanii au fost “achitaţi” în ochii comunităţii europene, iar românii apar – pentru fapte mai puţin severe – drept ultimii oameni?

Prejudecata e oarbă la tot ce ţine de caliţăţile obiectului incriminat. Prejudecata nu recunoaşte decât lipsurile, erorile, punctele nevralgice ale acestuia.

Ţiganii nu sunt DOAR manelişti, în rândurile lor se numară şi unii dintre cei mai mari muzicieni ai lumii. Dar şovinii nu vad decat partea găunoasă a lucrurilor, văd doar mizeria pe care o fac ţiganii nu şi sublimul de care sunt capabili.

Advertisements

0 Responses to “rasisme”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


copyright Ilinca Bernea

Motto:

"For moral reasons ... the world appears to me to be put together in such a painful way that I prefer to believe that it was not created ... intentionally."
- Stanisław Lem

"The most henious and the must cruel crimes of which history has record have been committed under the cover of religion or equally noble motives".
- Mohandas K Gandhi, Young India, July 7, 1950

“Organized Christianity has probably done
more to retard the ideals that were it’s founders
than any other agency in the World.”
– Richard Le Gallienne

"I distrust those people who know so well what God wants them to do because I notice it always coincides with their own desires." - Susan B. Anthony

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 754 other followers


%d bloggers like this: