14
Jan
11

Caleidoscop

 

 

Nu cred că există copil pe care să nu îl fascineze jucăria căreia îi spunem caleidoscop. Când eram mică şi ai mei mă puneau să dorm după-amiaza, atunci când nu izbuteam să aţipesc închideam ochii şi îmi aşezam faţa în bătaia unei raze de soare, apoi îmi apăsam pleoapele cu degetele până când reuşeam să îmi imprim pe retină imagini rotitoare ca de caleidoscop. Mă amuzam aşa minute în şir.

 

Desenele şi figurile pe care ni le înfăţişează un caleidoscop ne satisfac un anume apetit pentru ordine şi perfecţiune, dar ceea ce ne suscită fantezia şi delectarea e tocmai faptul că această ordine este un produs al hazardului şi că fiecare imagine e irepetabilă. Din obscuritatea haosului tâşnesc la lumină forme geometrice incredibile, reflexii ale idealităţii.

Oglinda transfigurează lucrurile, le dă o dimensiune în plus şi aşa, multiplicate şi îngemănate, ne par a fi mai degrabă proiecţii ale unei lumi desăvârşite decât ecouri ale dezordinei. Poate cea mai spectaculoasă iluzie, în simplitatea ei…

Oglinda nu e doar genitoarea himerelor, poate fi şi creuzetul unor adevăruri, dacă nu te laşi sedus de aparenţe.

 

Fiecare dintre noi are nevoie de o oglindă când şi când, aşa cum are nevoie de alteritate.

Totul e să te chiar vezi în ea şi nu doar să îţi plimbi privirea peste o înfăţişare familiară, dar străină în fond.

În imaginile de caleidoscop putem citi toate sensurile posibile, putem descifra toate formele şi simbolurile, toate principiile pe care o minte omenească le poate concepe. Cu toate acestea, curgerea mirifică a formelor efemere e cea care ne captează interesul şi nu succesiunea de idei pe care le putem desprinde din contemplaţie.

Icoane ale frumuseţii pure, poate…

 

 

 

 

Advertisements

10 Responses to “Caleidoscop”


 1. 1 dumitruagachi
  14/01/2011 at 8:34 pm

  Redarea temei e foarte expresiva, frumoasa, inspirata cromatic… Sugestiile trimit mult dincolo de vraja reflexiilor; una facila, insa mi-o asum, e a Praporilor lui Bernea. Cum nu e indicat un autor, inteleg ca sunt creatii personale (sper ca nu gafez lamentabil!). Crucile sunt superbe, hipnotice; veritabil efect de op art.

  • 15/01/2011 at 12:48 am

   Multumesc frumos,

   Si mama imi zicea mai deunazi acelasi lucru: cum ca desenele mele ii evoca Praporii lui Horia…
   Fiind nepoata lui ma gandesc ca, poate, n-o sa imi impute nimeni “plagiatul”. Cine stie ce legatura exista intre stil, sensibilitatea estetica si mostenirea genetica a fiecaruia?
   Am sa incerc sa continui experimentul sa vedem ce iese!

 2. 14/01/2011 at 9:21 pm

  …și vedeam cerul cum umblă în toate sensurile posibile și îl umpleam cu păsări și fluturi de cristal… uneori acele lumi erau tărâmul “celalalt” , din poveste!
  Mi-ai amintit de puritatea copilăriei , de dorul de desăvarșire.Reverență! 🙂

 3. 5 Vasile_no_5
  15/01/2011 at 10:46 am

  compozitii pastoase,tuse groasa.Si mie imi place aceasta tehnica de “mizgileala” ,ca urma unei bidinele pe un perete,o linie discontinua ca latime, in fine ,o tusha.(de la cuvantul francez).

 4. 6 dumitruagachi
  15/01/2011 at 9:09 pm

  Nu, nu e deloc vorba de “plagiat”! “Lexicul” plastic poate fi acelasi, desi nu e cazul, poate fi predeterminat “genetic”, in sensul predispozitiei pentru anumite geometrii, insa “exprimarea” e cu totul diferita! Viziunea este diferita! Nu mai insist, spuneam ca trimiterea mea e facila, acum vad ca e chiar superficiala! Remarc acuratetea detaliului “optic”! Fascinant!

 5. 16/01/2011 at 12:12 am

  mie imi place contrastul dintre formele mari si pastoase si cele mici si delicate din centru. daca ar fi numai cele mici, ar fi prea decorativ, ca in jucarioare.
  ultimul caleidoscop pe care mi l-am luat avea inauntru fragmente de insecte: aripi, picioruse. nu mi-am dat seama ce erau decat dupa ceva timp.

 6. 16/01/2011 at 2:56 am

  Din pacate imaginile nu exista decat in plan virtual, la baza sunt niste desene obisnuite, facute de mine, ce-i drept. Asa cum nici imaginile de caleidoscop nu exista de fapt. Sunt simple iluzii optice. Ceea ce incerc acum este sa fac niste picturi pornind de la ideea care mi-a venit jucandu-ma in Photoshop si meditand asupra proprietatilor oglindirii. Nu vor avea aceeasi acuratete a detaliului, dar cu rabdare, rigla si compas sau cu ajutorul unor sabloane de forme geometrice pot obtine pe panza sau pe hartie efecte similare. Acesta ar fi experimentul de care vorbeam. O sa le pun pe site cand vor fi gata.
  Eu nu am facut nici un curs de pictura,tot ce stiu despre arta plastica provine din studii de estetica si teorie a artei. Incerc sa materializez, experimental, anumite idei pe care le am despre forma si expresie – sa le testez – as spune ca picturile mele sunt simple studii de estetica… fac parte din laboratorul meu de cercetare.
  Specializarea mea este in filosofia artei, asta ar fi profesia pentru care am o calificare cat de cat…

 7. 16/01/2011 at 1:23 pm

  oamenii au tot felul de criterii pentru a defini un artist sau un filozof. eu cred ca impulsurile interioare care ii misca determina ce sunt ei.
  cred ca formele mici or sa fie interesante si fara aerul ala curatel digital.
  multi artisti isi fac acum schitele pregatitoare in photoshop. dar nu spun la nimeni, sa nu le fure secretul:)

 8. 10 Vasile
  18/01/2011 at 7:02 pm

  photoshop e pe bani.Anul trecut am gasit un soft pe gratis Irfanview-prelucreaza foto,efecte,etc.M-am jucat si eu cu niste poze.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


copyright Ilinca Bernea

Motto:

"For moral reasons ... the world appears to me to be put together in such a painful way that I prefer to believe that it was not created ... intentionally."
- Stanisław Lem

"The most henious and the must cruel crimes of which history has record have been committed under the cover of religion or equally noble motives".
- Mohandas K Gandhi, Young India, July 7, 1950

“Organized Christianity has probably done
more to retard the ideals that were it’s founders
than any other agency in the World.”
– Richard Le Gallienne

"I distrust those people who know so well what God wants them to do because I notice it always coincides with their own desires." - Susan B. Anthony

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 754 other followers


%d bloggers like this: