13
Aug
13

despre putere

E adevărat că puterea corupe, dar și lipsa de putere corupe, poate chiar mai rău… Sigur că e mai inofensivă pentru societate corupția unui neajutorat decât a unui puternic, dar din perspectivă individuală sunt egale. Lipsa banilor, a respectului, a demnității pot corupe chiar mai abitir decât surplusul lor. Sărăcia predispune la compromisuri, resentimente, dispreț, la auto-degradare. Sărăcia îți răpește din libertăți, din demnitate, îți erodează mândria, potențialul și exigențele. Un om disprețuit își va pierde încet respectul pentru ceilalți, un om sărac îi va detesta pe bogați, iar aversia și animozitatea sunt forme de corupție morală. Corupție nu înseamnă doar compromis sau doar impostură sau doar profit oneros, înseamnă și degradare morală… O minte coruptă este una care și-a pierdut busola etică sau care nu mai ține cont de ce-i arată aceasta, un suflet corupt este unul plin de venin și de fiere.

Ar fi bine dacă doar puterea ar corupe. În realitate însă mai repede găsești un om puternic necorupt decât un nefericit, un ”slab”, un neputincios. Poți fi slab de înger, de caracter, slab la minte… Puterea nu e doar politică.  Puterea nu înseamnă doar a domina și a decide pentru alții, a dispune de destinele altora, înseamnă și a refuza să faci jocul unei astfel de puteri, ca dominat sau dominator. A te menține în afara sistemului în care se exercită puterea socială ar fi, teoretic, cea mai mare putere. Independența e putere. Libertatea e putere, iar libertatea individuală absolută, dacă ar fi posibilă, ar echivala puterii absolute. Libertatea, în sensul umanist, iluminist, nu înseamnă câtuși de puțin a ”avea controlul” asupra altora ci asupra propiei ființe și minți.

După dezastrele și cataclismele politice ale secolului XX, termenul de ”putere” a căpătat preponderent o  încărcătură negativă. Este asociat diagramei dominant-dominat, raportului subiect-obiect. Relațiile de ”putere” sunt gândite aproape exclusiv în termeni de impunere-subordonare. Și nu e așa decât într-un singur plan al puterii: acela social-politic. Relațiile intime bazate pe astfel de raporturi de putere sunt tot politizate, sunt tot gestionate de ”pattern”-uri sociale, de stereotipuri culturale.

Vorbind însă în termeni de etică umanistă, relația dintre doi oameni liberi este o relație ”de putere” în sensul că fiecare dispune de puterea de a fi el însuși. Foucault vorbește și el despre această putere.  Puterea autonomiei personale nu trebuie neglijată. Cea mai infimă formă de libertate pe care ne-o putem permite este un rezervor de putere. E suficient să avem un ascendent asupra propriei condiții, nu trebuie să îl avem și asupra lumii sau celorlalți ca să vorbim de putere. Putea de a înfăptui, de a fi autentic, puterea de a simți și gândi în legea ta, de-a-ți trăi viața în felul propriu nu sunt deloc neglijabile. Ba chiar, aceste forme ale ”puterii” sunt net superioare puterii de care dispun tiranii. Cel puțin sub aspect calitativ. Un tiran este dependent de victimele lui. Raporturile de putere sociale îl leagă pe ambii cu același lanț cu ghiulea. Relațiile sado-masochiste, care sunt cele mai răspândite în societate, sunt astfel de legături maladive de putere… Un om care nu poate fi puternic și nu își poate exercita puterea decât subjugând voința altora, umilind sau strivind demnități este o creatură dependentă, deci slabă comparativ cu cineva care e apt să relaționeze cu ceilalți de pe poziții independente. Puterea nu e doar malefică deși acest gen de putere e cel mai răspândit. Puterea dictatorilor auspra popoarelor e malefică tocmai datorită acestui caracter de dependență pe care se întemeiază. Fără subordonarea și subjugarea maselor ea nu e posibilă. Puterea brutei asupra inocentului, a hărțuitorului asupra hărțuitului, puterea escrocului, impostorului, torționarului, violatorului sunt forme de putere dependente de existența și condiția victimei.  Dar caracterul nociv al acestei puteri nu îl atinge doar pe cel care are subjugă ci și pe subjugat, iar această ”atingere” este izorul corupției. Ura victimei față de agresor este o formă de ”corupție”. Încrederea în oameni a victimelor este, cel mai adesea, ”coruptă”, iubirea lor de semeni este, la fel de frecvent, ”corupta” deci implicit și resursele lor de bunătate și moralitate sunt atinse în consecința relației traumatice la care au fost supuse. Suferința corupe. Suferința distruge, alterează și perturbă calități umane esențiale.

 În orice relație sado-masochistă și în orice raport injust de putere, deopotrivă dominatorul și dominatul sunt corupți. Sigur că e vorba de forme de corupție diferite. Corupția celui care lezează și abuzează este condamnabilă, iar a victimei, dimpotrivă, este una demnă de compasiune. Dar nu de respect. Nu poți respecta ”infrângerea unui om”, o poți doar compătimi. Un țesut sufletesc malign nu este admirabil ci deplorabil, iar acest țesut malign – fie și căpătat în consecința expunerii la forme de relaționare socială toxice, nocive – e totuși țesut malign. Compasiunea și admirația, mila și respectul sunt, întructâva, antonime.

Nu există victimitate absolută  pentru că, așa cum argumenta Sartre, în situații limită avem opțiunea sinuciderii. Puterea gândului, acest nucleu al libertății, nu poate fi subordonată sau subjugată altor forme de putere decât cu consimțământul nostru. Nimeni și nimic nu ne poate înrobi gândirea și libertatea de a gândi, deci de a alege, din punctul lui de vedere. Eu aș zice, însă, că din păcate da, existe sisteme concentraționare, totalitare, în care însăși libertatea de a gândi e alterată, deci CORUPTĂ. O gândire coruptă este o gândire subordonată.Ceea ce trăiesc nord-coreeni e o pildă vie că până și gândirea poate fi subjugată și înregimentată. Probabil că nu toți nord-coreenii sunt ”atinși” de sistem, însă mulți, foarte mulți dintre ei sunt.

Libertatea de a rămâne un marginal, un outsider, este o putere admirabilă. Dar cine și-o poate permite?

Anumite forme de călugărie (și mă gândesc la budiști) sunt astfel de mostre de rezistență a Puterii umane în fața malaxorului social.

E o prejudecată că săracii ar fi mai buni decât bogații, că ar exista vreo legătură directă între sărăcie/bogăție și moralitate… Mulți dintre cei bogați și corupți au fost cândva săraci și corupți. Mulți dintre săraci au fost cândva bogați și s-ar îmbogăți, de s-ar putea din nou, prin orice mijloace.

E o prejudecată că victimele ar fi esențialmente ”mai bune” decât siluitorii. Multe victime, dacă ar fi avut ocazia, ar fi fost în pielea sau în postura opresorilor. Mulți opresori se racolează din rândul fostelor victime. Mulți subordonați râvnesc la postura suveranilor. Mulți dominați s-ar vrea dominatori. Kantian vorbind, mulți dintre cei ”buni” sunt așa din înclinație. Mulți sunt ”buni” de frică sau pentru că nu au de ales.

Dintre victime, doar cei cu adevărat puternici în sens umanist nu sunt corupți, nu ajung să-și urască asupritorii și opresorii. Doar cei cu adevărat luminați reușesc să iasă din cercul vicios al victimității nealterați și neîmbolnăviți: fără țesuturi morale maligne.

O victimă inocentă se recunoaște după faptul că nu își urăște opresorul. Puterea unei astfel de victime este mai mare decât a unui dictator sau miliardar.

Cel mai puternic dintre oameni este cel care reușește să se sustragă victimității fără să-l salveze cineva sau ceva.

Advertisements

1 Response to “despre putere”


  1. 1 Carol
    13/08/2013 at 1:07 pm

    Frumos si interesant. De-a dreptul demn de colectie si citare.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


copyright Ilinca Bernea

Motto:

"For moral reasons ... the world appears to me to be put together in such a painful way that I prefer to believe that it was not created ... intentionally."
- Stanisław Lem

"The most henious and the must cruel crimes of which history has record have been committed under the cover of religion or equally noble motives".
- Mohandas K Gandhi, Young India, July 7, 1950

“Organized Christianity has probably done
more to retard the ideals that were it’s founders
than any other agency in the World.”
– Richard Le Gallienne

"I distrust those people who know so well what God wants them to do because I notice it always coincides with their own desires." - Susan B. Anthony

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 754 other followers


%d bloggers like this: