13
Mar
16

Ritualul curții la specia care a produs civilizația și ipocrizia

Lion Watching a Meerkat Wedding

Am văzut un experiment social filmat în care li se spunea unor oameni aleși arbitrar că sunt frumoși. Reacțiile spontane au fost, cele mai multe, pozitive și electrizante. Nimeni n-a rămas rece. Unii s-au fâstâcit, alții au roșit sau au izbucnit în râs, alții au protestat sau au zâmbit, mai ingenuu sau mai provocator. La auzul acestui compliment care putea fi preabine o minciună ori preambulul unui joc social, n-a rămas nimeni imun, reacțiile au fost sensibile, chiar acut sensibile, cu o intensă coloratură emoțională.
Dacă li s-ar fi spus că sunt inteligenți după ce au făcut o afirmație surprinzătoare și incontestabil pertinentă, ar fi avut același tip de reacție? Cu siguranță nu. Ar fi dat din umeri. În faptul de a fi inteligenți suntem autonomi, n-avem nevoie de recunoașterea celuilalt. O știm preabine. Raționamentul n-are nevoie de confirmări din afară, se poate oricând autovalida. În schimb, depinzi de evaluarea estetică a celorlalți. Frumusețea nu este un bun obiectiv precum produsele logicii. Și, apoi, e moneda de schimb a atractivității erotice. Nimeni nu vrea să fie frumos ”pentru sine”.
În riturile nupțiale ale mamiferelor ”frumusețea” e direct implicată. Chiar dacă trimiterile la erotism sunt receptate doar subliminal, se produce un declic în creier din care țâșnește o voce care îți spune: ești frumos ești demn să fii râvnit sexual.

Ca la orice mamifer, și la om, creierul așa numit reptilian e cel implicat în declanșarea atracției erotice – mai precis cea mai străveche parte creierului, care n-a fost modificată de-a lungul evoluției și care e responsabilă cu trăirile instinctuale și cu emoțiile negestionabile pe cale rațională.
Oricât s-ar strădui psihologii moderni să ne convingă de faptul că imaginea de sine se poate construi autonom de aprecierea celorlalți și că tulburări precum anorexia sau histrionismul ar avea mai degrabă legătură cu nevoia de putere, echilibru și control decât cu complexe estetice, per se, nu reușesc decât să încurce ițele cu teorii alambicate și fără acoperire reală. Instinctul erotic funcționează ca o foarte bună busolă estetică sau invers: instinctul estetic e o busolă erotică și fiecare dintre noi știe preabine cum stă pe o scară de la 1 la 10.

Mai ”frumos” înseamnă mai multe șanse de împerechere, mai multă libertate de alegere a partenerului, mai mult ”noroc” în dragoste. Inteligența poate suplini, uneori, anumite carențe estetice, dar nu e o regulă, iar dacă e să se întâmple, se întâmplă mai ales în cazul bărbaților. Fapt e că suntem o specie paradoxală, cu femele mai frumoase decât masculii. Curtea, ca protocol social, nu se substituie ”cozii de păun”, acest protocol natural. Curtea presupune să prezinți o ofertă de alt tip decât estetică sau erotică, de cele mai multe ori măsurabilă în bani, putere, răspundere, grijă sau măiestrie, e o artificializare și o deturnare a ritualului nupțial înnăscut potrivit căruia atractivitatea e piesa de rezistență și principalul mobil în actul alegerii partenerului. Dovada că ritualul social al curții nu se suprapune peste configurația instinctului uman este că, în pofida educației, convingerilor, valorilor și spiritului pragmatic în care se auto-educă, și bărbații și femeile sunt mai sensibili la frumusețe decât la orice altceva. Idolii pop de ambe sexe ai fiecărei generații stau mărturie.

În fiecare neam și în fiecare generație există un gen de bărbat sau de femeie care atrage proiecțiile erotice ale sexului opus. Modelul Elvis sau modelul Marilyn nu mai stârnesc fanteziile adolescenților zilelor noastre și sunt convinsă că ei înșiși ar fi avut o cu totul altă imagine acum. Dar este cert că există mereu o tipologie – fetiș a cărei frumusețe captează imaginarul colectiv la un moment dat.

Bunicul meu spunea întotdeauna: femeile trebuie să își aleagă partenerii. Lucrurile merg prost în lume pentru că bărbații fac alegerile și femeile nu au libertăți erotice. El era medic.
Între timp sexul frumos s-a mai emancipat, lucrurile au mai evoluat, dar s-au complicat și mai tare. Căpătând autonomie economică, educație și elevare intelectuală, femeile au devenit independente pe frontul în care erau surclasate de bărbați și ritualul social al curții a fost complet dat peste cap. Cum să cucerești o femeie instruită, puternică și salarizată oferindu-i exact ceea ce are? Și cum să cucerești tu, ca femeie, un bărbat, oferindu-i exact ceea ce are?
Bine, cucerirea în sine, e o formă de rapt. Dintotdeauna am perceput-o ca atare. Cucerirea n-are nici o legătură cu instinctul erotic ci cu jocurile de societate și cu puterea, cu raporturile de putere dintre sexe. Ritualul natural, repet, se manifestă pe coordonate estetice.

Meerkat Wedding in Africa

Advertisements

1 Response to “Ritualul curții la specia care a produs civilizația și ipocrizia”


  1. 10/04/2016 at 2:28 pm

    Frumos articol. Ilinca Bernea, ceea ce prezinti in articol nu sunt observatii de simt comun, sunt principii, obsrvatii, teorii ale psihologiei-stiinta. Felicitari! “Curtea”, flirtul este mascarea ritualului de imperechere. Doar ca acum reactionam mai mult la stimulente( frumos, sexy), pe cand imperecherea urmarea perpetuarea speciei, pulsiunile spre partener, erau rezultatul unor prelucrari subcorticale mult mai complicate decat am crede.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
copyright Ilinca Bernea

Motto:

"For moral reasons ... the world appears to me to be put together in such a painful way that I prefer to believe that it was not created ... intentionally."
- Stanisław Lem

"The most henious and the must cruel crimes of which history has record have been committed under the cover of religion or equally noble motives".
- Mohandas K Gandhi, Young India, July 7, 1950

“Organized Christianity has probably done
more to retard the ideals that were it’s founders
than any other agency in the World.”
– Richard Le Gallienne

"I distrust those people who know so well what God wants them to do because I notice it always coincides with their own desires." - Susan B. Anthony

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 754 other followers


%d bloggers like this: